بررسی سهم ایران در بازار جهانی زعفران 60 صفحه دسته صنایع غذایی

به صفحه دریافت بررسی سهم ایران در بازار جهانی زعفران خوش آمدید.

زعفران از محصولات كشاورزی است كه از دیرباز در ایران، آسیای صغیر و بخش هایی از اروپا به ویژه یونان شناخته و مصرف شده است در گذشته مصرف زعفران به عنوان یك گیاه دارویی به لحاظ خواص آن مد نظر بوده،‌ اما امروزه زعفران به لحاظ رنگ، طعم و مزه خوب در صنایع غذایی مصر گسترده‌ای دارد با این وجود، هنوز زعفران در بسیاری از كشورها شناخته شده نیست و مصرف جهانی آ

فرمت فایل: doc

تعداد صفحات: 60

حجم فایل: 34 کیلو بایت

قسمتی از محتوای فایل و توضیحات:

سهم ایران در بازار جهانی زعفران بیش از 60 درصد است

اشاره:‌

زعفران از محصولات كشاورزی است كه از دیرباز در ایران، آسیای صغیر و بخش هایی از اروپا به ویژه یونان شناخته و مصرف شده است. در گذشته مصرف زعفران به عنوان یك گیاه دارویی به لحاظ خواص آن مد نظر بوده،‌ اما امروزه زعفران به لحاظ رنگ، طعم و مزه خوب در صنایع غذایی مصر گسترده‌ای دارد. با این وجود، هنوز زعفران در بسیاری از كشورها شناخته شده نیست و مصرف جهانی آن در حد قابل قبولی نمی‌باشد.

بازار جهانی زعفران به طور عمد در اختیار شش كشور می‌باشد كه عمده‌ترین صادركنندة‌ آن، ایران است. در این مقاله بازار جهانی زعفران را از نظر می‌گذرانیم و را‌‌ه‌های توسعه آن و افزایش صادرات زعفران از سوی كشورهای عرضه كننده به ویژه ایران را بررسی می نماییم.

زعفران از محصولات ارزشمند غذایی است كه دارای خواص گوناگون درمانی، طعم و مزه جذاب و . . . است با این وجود بسیاری از مردم جهان هنوز با زعفران آشنا نشده‌اند و از این رو تجارت جهانی زعفران در حد محددی می‌باشد.

اطلاعات دریافتی از شبكه جهانی اینترنت نشان می‌دهد كه در سال 1997 كه اطلاعات مدون آن در دسترس می‌باشد، در مجموع 29 میلیون و 634 هزار دلار زعفران در بازار جهانی مبادله شده است.

سهم ایران در این بازار 55/63 درصد، اسپانیا 13/27 درصد، چین 3 درصد،‌ ایتالیا 68/1 درصد، امارات متحده عربی 26/1 درصد و سوییس 71/0 درصد می‌باشد. ایران عمده‌ترین صادر كننده زعفران در جهان در سال 1977 بود. البته در سال‌های 2000-1998 نیز همچنان ایران بیشترین سهم را در تجارت جهانی زعفران داشته است. اما اطلاعات آن بر روی شبكه جهانی اینترنت موجود نیست.

آمار گمرك جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد كه ارزش صادرات زعفران ایران در سال 1376 (از 21 مارس 1997 تا 20 مارس 1998) به بیش از 14 میلیون دلار رسید. این رقم در سال گذشته (1379) به 5/43 میلیون دلار افزایش یافت كه رشدی 210 درصدی را نشان می‌دهد.

بر اساس اطلاعات دریافتی از شبكه جهانی اینترنت، در سال 1997 اتحادیه اروپا با جذب 27/60 درصد زعفران ایران بوده است. پس از آن سوییس با جذب 30/1 درصد آرژانتین با واردات 13/1 درصد زعفران صادراتی، خریداران عمده دیگر محسوب می‌شوند.

در بین كشورهای عمده خریدار زعفران در بازار جهانی، پس از اتحادیه اروپا كه 62 درصد واردات زعفران جهان را در سال 1997 به خود اختصاص داد. آمریكا با جذب 07/16 درصد. ژاپن با جذب 34/6 درصد. سوییس با جذب 13/6 درصد . آرژانتین با جذب 42/3 درصد. هنگ كنگ با 97/1 درصد. كانادا با 51/1 درصد. سنگاپور با 91/0 درصد، استرالیا با 74/0 رصد و برزیل با جذب 23/0 درصد صادرات جهانی زعفران، از بازارهای عمده وارد كنده این محصول بودند.

البته در این فهرست نام كشورهایی همچون نروژ، اوراگوئه ، شیلی ، كلمبا، مصر، جمهوری چك‌ اسرائیل، روسیه تایلند، تونس، گواتمالا، نیكاراگوئه ، السالوادور، ایسلند و پرو نیز به چشم می‌خورد كه میزان واردات آنها كمتر از 15/0 درصد واردات جهانی زعفران می‌باشد.اما این كشورها در زمره كشورهای آشنا با محصول زعفران تلقی می‌شوند.

بر اساس همین گزارش، ارزش واردت زعفران اتحادیه اروپا در سال 1997 به حدود 4/18 میلیون دلار، آمریكا به 8/4 میلیون دلار،‌ ژاپن به حدود 19 میلیون دلار، سوئیس به 18 میلیون دلار، آرژانتین به بیش از یك میلیون دلار، هنگ كنك به 585 هزار دلار، كاندا به 447 هزار دلار، سنگاپور به 270 دلار و برزیل به 67 هزار دلار رسید. ارزش واردات زعفران دیگر كشورهایی كه در فهرست شبكه جهانی اینترنت برای هر سال 1997 ثبت شده است. از یك تا 41 هزار دلار بود.

در همین حال اطلاعات دریافتی در خصوص صادركنندگان زعفران در سال 1997 نشان می‌دهد كه بازار صادرات زعفران اسپانیا كه دومین صادركنندة جهانی با سهم 2713 درصد بازار است. امركا. ژاپن، سوئیس، آرژانتین، هنگ كنگ، كانادا، سنگاپور و استرالیا می‌باشد.

بازر عمده صادراتی چین كه سومین صادر كننده زعفران جهان با سهم بازار 3 درصد در سال 1997 بود. كشور ژاپن بوده است . تمام زعفران صادراتی چین در این سال به بازار ژان عرضه شده است.

ایتالیا كه چهارمین صادر كنندة‌ بزرگ زعفران با سهم 168 درصد در بازار در سال 1997 بود. به طور عمده سوئیس، امریكا. كانادا و برزیل ثبت شده است.

امارات نیز با سهم 126 درصدی بازار در سال 1997 توانست محصول خود را به طور عمده به هنگ كنگ، سوئیس و اتحادیه اروپا عرضه كند. به عقیدة ‌كارشناسان، امارات زعفران وارداتی از ایران را به بازارهای مذكور صادرات مجدد نموده است.

سوئیس كه 13/6 درصد واردات زعفران جهان را در سال 1997 به خود اختصاص داد. در بازار صادراتی این محصول نیز فعال بوده و توانسته است 71/0 درصد صادرات جهانی زعفران را در اختیار بگیرد. تقریباً تمام صادرات زعفران سوئیس به كشورهای عضور اتحادیه اروپا عرضه شده است. به عبارتی سوئیس به كشورهای عضور اتحادیه اروپا عرضه شده است. به عبارتی سوئیس 8 درصد زعفران وارداتی را به بازار اتحادیه اروپا صادرات مجدد نمود.

به عقیده كارشناسان، مصرف جهانی زعفران به لحاظ گرانی آن،‌ آشنا نبودن مردم بسیاری از كشورها با زعفران، فقدان تبلیغات مناسب در بازارهای جهانی بری معرفی خواه و ارزش غذایی،‌ طعم، مزه و رنگ و . . . زعفران در حد قابل توجهی نمی باشد. چنانه تبلیغات مناسب در این زمینه صورت گیرد و كشورهای تولید كنندة اصلی به ویژه ایران كه بیش از 60 درصد بازار جهانی زعفران و بیش از 80 درصد تولید جهانی آن را در اختیار دارد. در آن زمینه سرمایه‌گذاری مناسبی انجام دهد. میزان مصرف جهانی زعفران و تجارت آن در كوتاه مدت دست كم سه برابر خواهد شد و ایران می‌تواند همچنان عرضه كننده اصلی باقی بماند و درآمد ارزی مناسبی را از آن خود سازد.

از آنجا كه امكان افزایش تولید زعفران در اران به مراتب بیش از دیگر كشورهای رقیب (به ویژه اسپانیا، چین و ایتایا) می‌باشد و ینز مزیت زعفران ایران از لحاظ كیفیت برنامه ریزی برای افزایش تولید و صارات زعفران و بازایابی و تبلیغات مناسب برای گسترش صادرات زعفران ضروری است.

بازار جهانی توان جذب بیش از 100 میلیون دلار زعفران در سال را دارد و ایران می‌تواند با حفظ سهم خود در این بازار،‌ ارزش صادرات خوند را در كوتاه مدت به بیش از 60 میلیون دلار افزایش دهد.

كارشناسان عقیده دارند كه در بازارهای دارای قدرت خرید مناسب همچون آمریكای شمالی،‌ اروپا و شرق آسیا زعفران شناخته شده است و با افزایش تبلیغات مناسب در این بازارها و جب مشتریان، می‌توان زمینه رشد صادرات زعفران به بازارهای مذكور را فراهم ساخت.

كارشناسان ضرورت تبیین مزین های غذایی و دارویی زعفران در تبلیغات برون مرزی را ضروری می دانند و عقیده دارند كه با این شیوه شمار مصرف كنندگان زعفران افزایش خواهد یافت.

البته حضور مستمر صادركنندگان ایرانی در بازارهای هدف و ارایه محصلو استاندارد و كنترل شده با طعم ، رنگ و كیفیت مناسب و آموزش مصرف كنندگان در خصوص نحوه استفاده از زعفران میتواند به شد تقاضای جهانی برای آن و در نتیجه افزایش تجارت بین المللی زعفران بینجامد و ایران نیز در این رهگذر به رشد صادرات زعفران نایل آید.

از آنجا كه زعفران محصولی كارگر طلب می‌باشد. رشد صادرات زعفران ایران می تواند به رشد اشتغال در جامعه مواجه با بیكاری ایران كمك بسزایی داشته باشد.

ایران بزرگترین صادر كنندة زعفران جهان است

اشاره:

زعفران از كالاهای غیر نفتی صادراتی ایران است. این محصول كه بیشتر در مناطق خشك و كویری جنوب خراسان به دست می‌آید. در بازارهای جهانی طرفداران زیادی دراد. به طوری كه اینكه ایران عمده‌ترین صادر كننده زعفران مرغوبیت جهان به شمار می‌ رود.

بیش از نیمی از محصول زعفران ایران به بازارهای جهانی عرضه می شود. با این حال امكان افزایش تولید آن از طریق انجام عملیات بهزراعی و ارایه آموزش‌ها و تجهیزات مناسب به زعفران كاران و در نتیجه عرضه بیشتر زعفران به مشتریان خارجی وجود دارد و می‌توان در آمد صادراتی از زعفران را افزایش داد.

در این مقاله با صدارات زعفران ایران بازارهای خریدار آن آشنا می‌ شویم.

ایران بزرگترین تولید كنده و صادر كننده زعفران در دنیاست. طبق آمارهای ارایه شده از سوی وزارت جهاد كشاورزی از 1753 تن محصول زعفران ایران در سال 1378 كه برابر با 85 درصد تولید جهانی این محصول می‌باشد. حدود 88 تن یا 50 درصد آن به بازارهای جهانی عرضه شد.

با وجود امكان افزیش تولید زعفران در ایران، از طریق تبلیغات مناسب می‌توان زمینه‌‌های بازاریابی و رشد صادرات زعفران را فراهم ساخت و درآمدهای مناسبی را برای كشور تدارك دید. ‌

فایل دیگر:  پاورپوینت نوشابه گازدار 25 صفحه دسته صنایع غذایی

بر اساس آمارهای منتشره از سوی گمرك جمهوری اسلامی ایران،‌ صادرات زعفران در سال 1368 (آغاز اجرای نخستین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور) فقط 4 تن بود كه در سال بعد به 8 تن رسید و دو برابر میزان صادرات زعفران در سال 1370 به 30 تن . در سال 1371 به 40 تن. در سال 1372 به 64 تن و در سال 1373 (سال تكمیلی اجرای برنامه اول) به 70 تن رسید كه 175 برابر سطح صادرات زعفران در سال 1368 بود.

در دومین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور. صادرات زعفران ایران با نوسان‌هایی روبه رو شد. میزان صادرات در سال 1374 به 31 تن رسید كه بیش از 50 درصد نسبت به سال قبل از ن كاهش داشت. اما در سال 1375 با حدود 50 درصد افزایش به 46 تن رسید.

صادرات زعفران ایران در سال 1376 نیز با افت 199 درصدی به 37 تن و در سال 1377 با افزایش 621 درصدی نسبت به سال قبل از آن به 60 تن و در سال 1378 با رشد 466 درصدی به 8 تن بالغ شد.

بر اساس آمارهای مقدماتی گمرك جمهوری اسلامی ایران، میزان صادرات زعفران در سال گذشته به حدود 1065 تن رسید كه 21 درصد بیش از سال 1378 بود.

عملكرد صادرات زعفران نشان می‌دهد كه میزان صادرات رد سال 1378 (پایان برنامه دوم) 22 برابر سال 1368 (شروع برنامه اول) بوده است.

صدور زعفران به صورت كالاهای همره مسافر و به طور قاچاق تا سال‌های اخیر تداوم داشته و علل آن نیز وجود پیمان ارزی ( از سال 1374 به بعد) و تشریفات اداری حاكم بر آن، سودآوری قاچاق صادرات به علت اختلاف نرخ ارز وار برنامه‌ای و قیمت ارز در بازار غیررسمی، سهولت صادرات زعفران به لحاظ كم حجم بودن و ارزش اقتصادی فراوان، فرار از اخذ كارت بازرگانی و پرداخت مالیات به دولت . گریز از استاندارد كردن محصول صادراتی. سهولت در سود جویی و تقلب از طرق صدور غیر قانونی و بدون هزینه و نیز فقدان امكان صدور رسمی برخی از انواع زعفران و ملحقات آن به دلیل مشكلات آیین نامه‌ای بوده است.

بخش عمده قاچاق زعفران از مرزهای شمال شرق و جنوب كشور و به ویژه به باز امارات متحده عربی صورت می‌گیرد.

برخی كشورهای منطقه كه از وارد كنندگان زعفران (به صورت قاچاق) از ایران می‌باشند. خود صادر كنندة زعفران نیز هستند و به عبارتی از طریق ورد كالاهای قاچاق سود بیشتی نیز كسب می كنند و به عنوان واسطه فروش زعفران ایران در بازارهای خارجی عمل می كنند.

صدور زعفران به صورت قاچاق در گشته سبب شده است كه وضع بازار زعفران در خارج از كشور نابسامان گردد. با توجه به آنكه تولید زعفران در ایران رو به افزایش بوده ایران صادر كننده اصلی آن است. می‌بایست در تعیین قیمت زعفران در بازارهای جهانی نقشی تعیین كننده داشه باشد. اما این چنین نیست و صادرات غیر رسمی سبب شده كه نه تنها در تعیین قیمت. نقش اصی نداشته باشیم. بلكه وجهه زعفران ایران در بازار جهانی نیز لطمه ببیند. زعفرانی كه به صورت قاچاق صادر می شود. كنترل بهداشت و استاندارد لازم را نداد و به قیمت زعفران در بازار جهانی لطمه می زند. این در حالی است كه میزان صدور زعفران در بازار جهانی لطمه می زند. این در حالی است كه میزن صدور زعفران به صورت غیرقانونی و كالای همره مسافر سالانه حدود 35 تا 50 تن تخمین زده شده است.

در حال حاضر قاچاق زعفران به لحاظ افزیش قیمت آن در بازار داخلی و نیز برخی اقدامات دولت در راستای تسهیل امیر صادرات . كمتر مشاهده می‌شود و آمار كارشناسی نشده گمرك در خصوص صادرات زعفران در سال 1379 به میزان 1056 تن تا حدودی مؤید این امر می‌باشد.

آمارهای منتشره از سوی گمرك جمهوری اسلمی ایران نشان می‌دهد كه در سال 1379 در مجموع 1065 تن زعفران به ارزش حدود 436 میلیون دلار به 42 كشور جهان صادر شده است. البته این آمار كارشناسی شده نیست. با این حال ارقام ارایه شده نشان می دهد كه امارات متحده عربی با جذب 394 تن زعفران صادراتی ایران به ارزش حدود 3/16 میلیون دلار اسپانیا با جذب 5/35 تن زعفران ایرن به ارزش حدود 4/14 میلیون دلار و تركمنستان با جذب 5/11 تن زعفران به ارزش 7/4 میلیون دلار خریداران عمده زعفران ایران در سال گذشته بودند.

كشورهای فرانسه، سوئیس، ایتالیا، آلمان، تایوان و كویت هر یك با واردات بیش از یك تا 5 تن زعفران به ارزش 435 هزار تا 9/1 میلیون دلار به ترتیب از خریداران مهم زعفران ایرن محسوب می شوند.

ژاپن ، عربستان سعودی، ایالات متحده آمریكا،‌ روسیه، بحرین ، قطر، كانادا، سوئد، انگلستان، چین،‌ سنگاپور، استرالیا، مراكش، اتریش، عمان ، بلژیك،‌ تركیه،‌ مالزی، قزاقستان، آفریقای جنوبی، نیوزیلند، سوریه ،‌ اردن، لبنان، دانمارك هند،‌ لیبی، لند ، یمن، نروژ، لهستان، تایلند و مكزیك نیز از خریداران زعفران ایران می باشند.

آمار گمرك جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد كه در سال 1378، تركمنستان با واردات بیش از 31 تن زعفران به ارزش حدود 2/13 میلیون دلار، اسپانیا با جذب حدود 29 تن زعفران به ارزش نزدیك به 5/11 میلیون دلار،‌ روسیه با جذب 4/5 تن به ارزش 5/2 میلیون دلار. فرانسه با جذب 3/4 زعفران به ارزش 6/1 میلیون دلار. امارات متحده عربی با واردات 33 تن به ارزش 3/1 میلیون دلار و ایتالیا با واردات 9/2 تن زعفران به ارزش بیش از 3/1 میلیون دلار از ایران، خریداران عمده محصول زعفران ایران به 35 كشور جهان صادر شده است.

كارشناسات با اشاره به آثار مخرب صدور زعفران به صورت قاچاق بر بازارهای روش آن عقیده دارند كه این امر موجب شده كه بهای هر كیلو زعفران در بازارهای جهانی به شدت افت كند. قیمت هر كیلو زعفران در بازارهای جهانی در سال‌های 73-1372 به 1000 تا 1200 دلار می‌‌رسید. در حالی كه زعفران ایران بین 300 تا 400 دلار خرید و فروش می شد. به عبارتی قاچاق زعفران افت 0 تا 70 درصدی قیمت زعفران افت 60 تا70 درصدی قیمت زعفران ایران را به دنبال داشت.

بر مبنی آمار رسمی گمرك برای سال 1378، ارزش هر كیلو زعفران صادراتی ایران به حدود 415 دلار رسید. (مجموع صادرات زعفران در سال 1378 بر اساس آمارهای گمرك 82370 كیلوگرم به ارزش 34122079 دلار ثبت شده است.)

كارشناسان عقیده دارند كه تسهیل امر صادرات و كاهش موانع اداری، یكی از عوامل مهم در از بین بردن صدور غیررسمی كالاهای غیرنفتی به ویژه محصولات كم حجم باارزشی همچون زعفران می‌باشد. چنانچه تسهیلات بیشتری در این زمینه فراهم آید، راه قاچاق بسته خواهد شد و ترتیبات لازم برای بهبود روند قیمت محصولات صادراتی مؤثر واقع خواهد شد.

كارشناسان عقیده دارند با گشایش‌های كه در چند سال اخیر در امر تسهیل صادرات صورت گرفته است كه آثار مثبت خود را بر رونق صادرات غیرنفتی تا حدودی نشان داده است. اكنون زمان آن فرا رسیده كه پاره ای مقررات دست و پا گیر همانند سپردن پیمان ارزی، قیمت گذاری كالاهای صادراتی و . . . . به تدریج از بین برود تا امكان صادرات به روش‌های قانونی و دفاع از حقوق صادركنندگان در بازارهای جهانی فراهم آید.

در خصوص زعفران، كارشناسان عقیده دارد كه عرضة محصول به روش‌های غیرقانونی در گذشته، آسیب جدی به بازار این كالای ارزشمند وارد كرده است. اما از طریق ایجاد تشكل قوی در امر صادرات زعفران می‌توان نابسامانی‌‌ بازارها را برطرف ساخت و به درآمد ارزی عادلانه از صدور آن دست یافت.

كارشناسان با اشاره به جمعیت 6 میلیارد نفری جهان، اظهار ‌می‌دارند، اگر مصرف سرانه زعفران درجهان به یك گرم در سال برسد، تقاضای بازار جهان برای این محصول كه مصرف غذایی و دارویی دارد. به 6000 تن خواهد رسید كه به طور طبیعی اگر ایران بخواهد سهم 60 درصدی خود را رد بازار جهانی حفظ كند، می بایست 4600 تن زعفران صادر نماید كه این رقم بیش از 20 برابر تولید سال 1378 می‌باشد. با این وصف باید گفت هنوز بازارهای جهانی در خصوص زعفران ، فواید و مزایای مصرف آن، هیچگونه آشنایی ندارد.

این كارشناسان عقیده دارند كه تبلیغات مناسب در خصوص زعفران در دنیا و حتی در بازارهای هدف (كشورهای ثروتمند) صورت نگرفته و ذائقه مردم جهان هنوز با این گیاه خودش عطر و طعم و نشاط بخش آشنا نیست.

از این رو ضرورت دارد كه همان با جرای برنامه های توسعه كمی و كیفی پرورش زعفران، برنامه‌ریزی مناسی در خصوص معرفی آن به بازارهای جهانی و جلب توجه مصرف‌كنندگان صورت گیرد. این اقدام می بایست از سوی یك تشكیل صادراتی قوی صورت گیرد تا بازارهای هدف شناسایی و متناسب با فرهنگ مردم، تبلیغات مناسب برای افزایش تقاضا برای زعفران ایرانی صورت گیرد.

 


از این که از سایت ما اقدام به دانلود فایل ” بررسی سهم ایران در بازار جهانی زعفران ” نمودید تشکر می کنیم

هنگام دانلود فایل هایی که نیاز به پرداخت مبلغ دارند حتما ایمیل و شماره موبایل جهت پشتیبانی بهتر خریداران فایل وارد گردد.

فایل – بررسی سهم ایران در بازار جهانی زعفران – با کلمات کلیدی زیر مشخص گردیده است:
زعفران ;بازار جهانی زعفران;صادرات زعفران

جعبه دانلود

برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل


شما ممکن است این را هم بپسندید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *